kremansko prorocanstvo
kremansko prorocanstvo

Vaša Korpa je trenutno prazna.

Kremansko prorocansto - dom kremanski prorokakremanturist kremansko prorocanstvo

 

Kremna su najstarije naseljeno mesto Zapadne Srbije. 5000 godina pre nove ere njene prostore naseljavala su Ilirska bezimena plemena. Onda kad je malte ne Bog naseljavao narod, Kremna su bila naseljeno mesto. Onda kada su nizvodno od Bioske živeli KROKODILI, u Kremni je živeo narod.


Zato su Kremna stotinama godina bilo jedino turističko mesto Zapadne Srbije za vreme vladavine dinastije Nemanjića i Osmanliskog carstva.

Kremna su bila tada, kada su ljudi nepoznatom metodom određivali gde se može oporaviti, bila jedina priznata vazdušna banja, smeštena na idealnoj nadmorskoj visini za oporavak od 800 m u okruženju borove šume, što na prostorima nekadašnje Kraljvine Jugoslavije bilo slučaj samo na Palama i u Kranjskoj Gori.

Centar oporavišta i lečilišta tada je bio istočni deo Kremana, smešten ispod Šobotske kapije kuda stalno struji vazduh sa Zlatibora ka Tari koji se zove – RAJČEVINA, što na turskom znači RAJ NA ZEMLJI.
Svi Nemanjića vladari su kao deca tu razvijala svoj um pod direktnim uticajem bigenog zračenja Kremanskog kamena osveženi ćarlijanjem kremanskog vetra zvanog KREMANAC.

Poznato je da su Karađorđevi preci jedno vreme živeli na granici Kremana i Bioske, pa je vervatno tu začeg gen čuvenog KARAĐORĐA

A i knez Miloš Obrenović dok je bio sluga u susednoj Smegenjevu najviše je voleo da čuva ovce po prelepoj Rajčevini gde je bistrio svoj um kako bi što bolje stvorio novu Srpsku državu.

Znajući za tu mistiku Kremana, u godinma izbegavajući ih zbog lošeg proročanstva, čuveni CRVENI CAR JOSIP BROZ, koga je moj otac Milenko zvao ČEDO ĆOPO po proročanstvu, nabrzinu jedne godine pred smrt pravi kuću u Kremnima, nadajući se da će se brzo oporavitii. Tu boravi vrlo malo, pa odatlen pravo u Ljubljanu a dalje......kazato je sve u Kremanskom proročanstvu.

Ko zna, da je Tito, ranije napravio kuću u Kremnima, možda ne bi ni bilo čuvenog “ 5. OKTOBRA”.

Vlastela koja se odmarala u Kremnima često je pravila izlete preko ŠARGANA Marka Kraljevića do Mokre Gore gde su u kanjonu reke Kamešine ispirali oči da bolje vide ono što im oforbljeni um u Kremnima zamisli da uradi.

Priča se da je tu u vreme letnjeg EROSA, kad se najbrže proizvode crvena krvna zrnca, bilo leti i do 5000 Carigradskih aga i begova sa svojom decom i prelepim bulama.

Istina je da su se u Kremnima pripremali grčki sportisti za Olimpijade i upravo su oni davali vanserijske rezultate.

Tada su Kremna, sa svojim vekovima bratskim mestima Bioskom i Mokrom Gorom davala jedinstvenu turističku ponudu.

 U Kremnima, kao vazdušnoj banji su bili smešeni ljudi. Do Bisoke su odlazili čezama i fijakerima da se banjaju u daleko poznatoj i priznatoj Bioštanskoj banji, najboljem lečilištu za oporavak od svih koštanih oboljenja.

Poznatno je da su bolesne u ta stara vremena dogonili na volujskim kolima i za dvadesetak dana banjanaj u Bioštanskoj banji desetak dana boravka u Kremnima, nekadašnji bolesnik vraćao posle peške svojoj kući.

Nažalost, danas je Bioštanska banja potopljena Vručanskim jezerom za potrebe vodosnadbevanja Užica. Zimi kada jezero osekne pomole se korita Bioštanske banje iz kojih se puši lekovita banjska voda.

Neke zime bolesnog čika Iliju su nekoliko dana u ćebetu donosili i spuštali u korito banje da bi odmah zatim prohodao i dan danas nema nikakvih problema.

 

Share/Save/Bookmark
 

dom kremanskih proroka, kremna, kremansko prorocanstvo